Harmonija i hrana: feng šui u kuhinji

Prema ovoj drevnoj kineskoj veštini, životni balans može se postići i ishranom koja je ogledalo nas samih

Feng šui principi zasnovani su na harmonizaciji kosmičke energije i ljudi s okruženjem, kroz balans jina i janga. Ravnoteža i prosperitet postižu se promenom i uređenjem životnog prostora, kako bi pozitivna energija nesmetano tekla. Ipak, prema preciznim uputstvima, veština feng šuija može se praktikovati i u ishrani.

Pet elemenata

Feng šui je usko povezan s kineskom medicinom, jer su obe oblasti bazirane na odnosu između pet glavnih elemenata, ali veliku ulogu igra i učenje o jinu i jangu. Po ovom starom kineskom učenju, delovi stana podeljeni su na jin ili jang, a određenoj strani sveta prija određeni element. U isto vreme, ti sektori povezani su s organima u našem telu.
U istočnjačkoj medicini pet glavnih elemenata (voda, vatra, zemlja, metal i drvo) takođe se dovode u vezu s organima u ljudskom telu, ali i s godišnjim dobima. Takođe, obe oblasti (i kineska medicina i feng šui) slažu se u tome da dobro izbalansirano jelo sadrži pregršt boja, da svaka namirnica ima pozitivno dejstvo na funkciju nekog organa, te da je veoma važno iskombinovati jelovnik u skladu s vremenskim prilikama, odnosno godišnjim dobima.
* Metal – bela boja, simbolizuje jesen. Organi su pluća, debelo crevo i koža. Namirnice koje se ovde preporučuju jeste tzv. bela hrana, poput luka, pilećih ili svinjskih iznutrica, ali i sladoleda.
*Voda – crna boja, simbolizuje zimu. Organi su bubrezi, mokraćna bešika i uši. Akcenat stavlja na tamnu, slanu hranu, poput morskih algi ili soje. Takođe, u vodeni element spadaju mleko i mlečni proizvodi.
*Drvo – zelena boja, simbolizuje proleće. Organi su jetra, žučna kesa i oči, a na njih pozitivno dejstvo imaju sve vrste ribe i morski plodovi, lisnato povrće, kao i kisela hrana, poput limuna, kivija i sirćeta.
*Vatra – cvena boja, simbolizuje leto i srce. Budući da je srce vrlo aktivan organ, leti konzumirajte gorku hranu, poput špargli ili celera. Kako biste očistili kardiovaskularni sistem, u ishranu uvrstite i krastavce. Na vrhu ove liste svakako je crno vino, a preporučuje se i kari, čokolada, čili, ljuta parika, đumbir kao i ren.
*Zemlja – žuta boja, simbolizuje kasnu jesen. Organi su stomak, slezina i pankreas, a idealne namirnice jesu krompir, bundeva i banana.

Jin i jang hrana

Cilj feng šui veštine jeste stvaranje harmonije i uspostavljanje balansa između jina i janga, pasivnog i aktivnog. Dakle, ista stvar je i s ishranom, te je važno u nju uvrstiti i jin i jang hranu. Ukoliko želite da imate više energije, jedite jang hranu koja zagreva i uglavnom se jede tokom hladnijih dana. Ako težite opuštanju, izaberite jin namirnice koji su idealni za letnje mesece. Jang hrana stimuliše progres i pokreće, a tu spadaju meso, jaja i sirevi. Kada su začini u pitanju, izaberite đumbir, ren, ljutu papriku, biber i cimet. Takođe, u jang hranu spadaju i tople ili vruće namirnice, kao i one pripremljene prženjem i kuvanjem.
Jin namirnice smiruju i opuštaju telo i um. U pitanju je hladna i presna hrana, poput voća i povrća, kao i soja, nana, tofu, alge i miso začin.
Veoma je važna i raznolikost kolora i teksture kada je hrana u pitanju. Preporuka je da na tanjiru imate što više boja ukoliko, na primer, pravite neku salatu. Takođe, preporučuje se dodavanje začina koji će stimulisati bolju probavu. Ukoliko ste ljubitelj kuvanog odnosno prženog, u ishranu dodajte salatu, ali i voće. Ovakav balans namirnica osnov je zdravlja i to propagiraju sva učenja na svetu.
Namirnice koje nisu sveže utiču na stagnaciju či energije. Da biste privukli pozitivnu energiju, na stolu uvek držite činiju svežeg voća.

Kuvanje srcem

Feng šui pristup jelu ne predstavlja automatsku radnju, već proces tokom kojeg je potrebno da mislite o onome šta radite i šta jedete. Pokušajte da ne jedete u istoj prostoriji u kojoj ste spremali hranu. Nikada ne jedite u žurbi, polako žvaćite svaki zalogaj i uživajte u jelu.
Tokom pripreme hrane, pripazite na to da imate dobre misli i da niste nervozni. Negativna energija se reflektuje u namirnice, a zatim i u naše telo.
Takođe, važno je da kuhinja bude čista, svetla i dobro provetrena. Pokvarene namirnice u frižideru, prljavi sudovi u sudoperi i neispražnjene kante za smeće dovode do blokade kvalitetnog spremanja obroka. Hrana je lek, ali i otrov.
Feng šui nalaže da se hrana konzumira iz neoštećenih sudova. Zato je potrebno da okrnjene tanjire, šolje i šerpe bacite. Četvrtasti oblici predstavljaju suzdržavanje, dok okrugli označavaju kontinuitet. Tako četvrtasti tanjiri mogu pomoći u smanjenju porcija, ali i osećaju sitosti posle manjih porcija hrane…

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU MAGIČNE ZONI KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. 02 – 9. 03. 2017.

Mima Miković

061/63-43- 143

www.fengshuisrbija.com