Most leči ljubavne jade

 

Oni koji dolaze u Vranje nikako ne bi smeli da zaobiđu čuveni Beli most, za koji mnogi tvrde da im je pomogao da upoznaju srodnu dušu ili reše bračne probleme

Jedna od turističkih atrakcija Vranja jeste i čuveni Beli most preko Vranjske reke, koji, kažu, obavezno treba preći dva puta jer to donosi veliku sreću u ljubavi. Vranjanci tvrde da je ovo mesto bilo obavijeno misterijom i pre nego što su udareni temelji ove prelepe građevine. Veruje se da su za to zaslužni nesrećni Ajša i Stojan, koji su zbog ljubavi izgubili život.

Poslednjih godina dolazi sve više porodica sa decom, jer se veruje se da most donosi sreću. “Pristižu ljudi iz cele Srbije, Bosne, Makedonije, naročito na Dan zaljubljenih ili Mladence, kada preko mosta pređe na hiljade ljudi. Može neko da ne veruje, ali mnogo je onih koji tvrde da im je ovaj most doneo sreću u braku ili pomogao da pronađu srodnu dušu“, priča Mile iz Vranja.

Nesrećna ljubav Ajše i Stojana

Beše Ajša jedinica u bogatog i moćnog Selim-bega. Usamljena i velikim kamenim zidom odvojena od ostalog sveta, ona je svakog jutra slušala čarobni zvuk dvojnica mladog, lepog i stasitog čobanina Stojana, koji je sa svojim stadom prolazio pored njenog doma. Kroz otškrinutu kapiju stalno ga je pratila pogledom, pa se tako i zaljubila u njega. Nije ni Stojan ostao ravnodušan prema lepoj Turkinji, pa su po vranjanskoj čaršiji ubrzo počele da kruže priče o zabranjenoj ljubavi. Sastadoše se oni krišom jedne večeri, ali Selim-beg krenu sa dva čoveka da ubije Stojana.

Nađoše ih, ali Ajša, da bi zaštitila svog dragog zakloni ga telom pa prvi kuršum pogodi nju. Onaj drugi završio je u Stojanovom srcu. Žalilo je celo Vranje dvoje mladih čiji je jedini greh bila ljubav. Do današnjih dana priča se da je lepa Ajša, pre nego što je izdahnula svome ocu Selim-begu izrekla poslednju želju, da od novca i dukata pripremljenih za njenu udaju sagradi most od belog kamena. “Neka to bude na mestu gde smo se sastajali, i gde nas je smrt zatekla. Neka govori o našoj ljubavi”, rekla je Ajša pre nego što je izdahnula Selim-beg je ispoštovao molbu svoje jedinice i podigao je 1844. godine most koji spaja dve obale Vranjske reke.

Most se mora preći dva puta

Sve je više mladih koji u Vranje dolaze baš zbog Belog mosta jer veruju da će na tom mestu rešiti svoje ljubavne probleme. “Dok sam bila mlađa, nisam verovala u to. Već sam imala jedan brak iza sebe, bližila sam se pedesetoj, tako da mi do udaje i braka baš i nije bilo stalo. Priznajem, imala sam loše iskustvo i proživela pravi bračni brodolom koji je ostavio dubok trag na mojoj duši. Krenula sam sa kćerkom u obilazak manastira, a onda smo svratile u Vranje da bismo posetile kuću Bore Stankovića.

U jednoj kafani ispričali su nam legendu o mostu, pa smo otišle da ga vidimo iz čiste radoznalosti. Prošetale smo preko mosta, a onda mi je neki prolaznik rekao da ga obavezno pređemo još jednom. Zvuči neverovatno, ali posle nekoliko meseci upoznala sam čoveka za koga sam se udala. Sada svima pričam da mi je Beli most pomogao da konačno pronađem čoveka svog života”, kaže Mirjana iz Pirota.

Voda za sreću

Ovaj deo Vranja mnogi zovu srpska Verona, a legendu o velikoj ljubavi Stojana i Ajše naročito vole da slušaju mladi. “Prošle godine upoznala sam jednu Beograđanku koja je tvrdila da joj je baš ovo mesto donelo ljubav. Pričala mi je da je sa grupom turista boravila u Vranju, pa je tom prilikom obišla i Beli most. Nije bila udata, karijera joj je bila najvažnija u životu.

Posle nekog vremena upoznala je jednog momka, ubrzo se udala i rodila decu. Možda sve to ne bi bilo toliko čudno, da joj muž nije ispričao da je čuo za legendu o ovom mestu, pa je nekoliko dana pre nego što su se upoznali prešao dva puta most verujući da će mu to pomoći da pronađe ljubav svog života. Zanimljivo je i to da je poneo vode ispod mosta kojom je poprskao odelo baš tog dana kada je nju sreo. Eto, toj Beograđanki most je pomogao sa dve strane”, ispričala nam je XMarijaX iz Vranja.

Mistična svetlost

Kažu da su Ajša i Stojan stradali negde pred jesen, ali tačan datum niko ne zna, mada je poznato da samo u septembru nebo iznad mosta tako zasija da se vide dve zvezde koje se izdvajaju od ostalih. Kažu, to su njihove duše, i pravi je srećnik onaj ko se baš tada nađe na mostu…

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…

Dragana Gostiljac