Svete životinje: Mačke donose (ne)sreću

Vekovima obožavane i osporavane, mačke nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ne mogu se pripitomiti, a veruje se da vide budućnost, osećaju prisustvo duhova i detektuju mesta sa geopatogenim zračenjem

Legenda kaže da je nekada davno bog boravio na zemlji i delio milost svim bićima. Tako dođe dan da okupi sve životinje i upita ih za njihove želje. Lav poželi da bude car životinja, lisica da je obdari lukavstvom, leptir lepotom…

Na kraju reda čekalo je jedno mače. Upita ga bog šta bi želelo, a mače mu odgovori: “Milostivi bože, ne znam šta da poželim jer si već podelio sve što je vredno”. Bog ga tada ohrabri rečima da ne obraća pažnju na to jer je on svemoćan i može da mu ispuni svaku želju. “Ako je tako”, reče mače, “onda mi daj pomalo od svega toga”.

Bog ispuni želju mački koja je tako postala lukava, misteriozna, uvek se dočekuje na noge i za nju se kaže da ima devet života. Veruje se da ova životinja može da oseti prisustvo duhova ili loše energije u domu, nepogrešivo detektuje geopatogeno zračenje koje ih privlači. Zato se u narodu veruje da valja izbegavati mesto na kojem mačka voli da leži.

Počasno mestu u raju
Svaki narod i religija imaju svoju verziju o nastanku mačke. Hrišćanska glasi ovako: u biblijska vremena, tokom velikog potopa, na Nojevoj arci nastao je problem: miševi su se razmnožavali brže nego ostale životinje i postojala je opasnost da pojedu svu hranu. Uplašen, Noje se obrati bogu za pomoć. U tom trenutku, lav kinu i stvoriše se dve mačke koje su za kratko vreme rešile problem sa viškom miševa.

Arapska legenda objašnjava čuvenu mačju osobinu da se bez obzira na to sa koje visine padnu uvek dočekaju na noge. Prorok Muhamed imao je mačku Meucu, koju je veoma voleo. Jednog dana, životinja je zaspala na rukavu tunike koju je prorok nosio kada je išao na molitvu. Kada je ugledao mačku kako spava, zaključio je da je bolje odrezati rukav nego narušiti njen san.
Kada se vratio sa molitve, zatekao je mačku budnu. U znak zahvalnosti na ukazanom poštovanju, ona se podiže na stražnje noge i pokloni mu se. Dirnut, Muhamed rukom tri puta pređe preko leđa mačke koja je tako dobila sposobnost da se pri svakom padu dočeka na noge.

Frejine kočije
U mnogim kulturama postoji strah od crne mačke, a koren ovog sujeverja potiče iz srednjeg veka. Pošto ove životinje lutaju noću, za njih su govorili da su veštičje sluge, da su oličenje zla, pa su u doba inkvizicije bile spaljivane zajedno sa ženama optuženim za veštičarenje.

Vladalo je mišljenje da donose nesreću onome kome preseku put, pa ako bi ta osoba prošla bez posledica, nju bi prozvali đavoljim štićenikom. U tu svrhu osmišljena je zaštita, pa osoba kojoj crna mačka preseče put treba da izgovori bajalicu: “Crna mačko, pređi preko puta i donesi sreću mom domu. Kad sam na putu, donesi mi sreću kud god da krenem.”

Freja, norveška boginja ljubavi i plodnosti, uvek se vozila kočijamau u koje su bile upregnute dve crne mačke. Nakon sedam godina verne službe, Freja je rešila da ih nagradi pa im je dala sposobnost da se preruše u žene kad god to požele: tako su nastale veštice…

OSTATK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…