Fizički bol i njegovo metafizičko značenje

Sve što se telesno manifestuje kao bol odraz je poremećaja na metafizičkom nivou. Znaci i simptomi koji su očigledni na fizičkom planu dovode nas do potrebe da dublje preispitamo svoj energetski i duhovni aspekt

Cork, Ireland

Kada naše telo funkcioniše dobro, o njemu previše ne razmišljamo. Međutim, čim osetimo bol ili naše telesne funkcije budu oslabljene, počinjemo da tragamo za odgovorima.
Ipak, čak i kad bi naše telo pokazalo da je oslabljeno, metafizički posmatrano ono nije ”pokvareno”. Telo i dalje obavlja svoju funkciju, onu koju često gubimo iz vida – da je upravo ono transmiter poruka iz viših energetskih niova do naše svesti. Tada je na nama da protumačimo ove poruke i preduzmemo nešto.

Privremeno rešenje

Zapadna medicina posmatra bol kao glavni simptom bolesti, zbog čega je u velikoj meri upućena na lekove i/ili operacije. Lečenje se sastoji od omamljivanja odnosno preusmeravanja receptora boli ili, u krajnjoj varijanti, amputiranja obolelog dela tela ili organa.
Iako ovaj pristup ima svoj pun smisao u akutnim situacijama, najčešće je ipak reč o privremenom saniranju problema. Na taj način ovakvo lečenje zapravo nas primorava da čekamo dok simptomi ne postanu nepodnošljivi. Čak i pre nego što se konstatuje neka vrsta nesklada u organizmu!

Lična odgovornost

S druge strane, u svetu danas preovladava trend podsticanja ljudi da preuzmu ličnu odgovornost za sopstvene živote. Iako je on dobrim delom stvoren iz ekonomskih razloga, ovo je zapravo postulat drevne mudrosti koju su negovale velike, drevne kulture.
Stari taoisti posmatrali su dobro i zlo, ispravno i pogrešno, jin i jang, samo kao različite tačke gledišta koje smo usvojili u jednom ili drugom trenutku. Budući da je zemaljski nivo dualistički po svojoj prirodi, svi mi u nekom trenutku posmatramo svet ili iz aspekta jina ili janga. Upravo ovaj princip čini iluzornim ocenivanje nekih stvari u životu ”dobrim” i ”ispravnim”, a druge ”lošim” i ”zlim”.
Ipak, nema smisla negirati da postoje stanja koja su po prirodi dobra, kao i ona koja to nisu (stanja bolesti). S tog stanovišta, najprirodnije je da želimo nešto da preduzmemo kada se razbolimo.

Izlečite sami sebe

Za razliku od zvanične medicine, u svetu danas postoje i brojne druge, alternativne metode koje ljudsko lečenje sprovode na više (energetskih) nivoa – fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom. Takvo, holističko lečenje traži uzroke poremećaja u telu pojedinca kroz sveobuhvatnost njegovog bića…

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU MAGIČNE ZONI KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. 03 – 9. 04. 2017.