Jesenji rituali za blagostanje

Vreme oko jesenje ravnodnevice idealno je za izvođenje jednostavnih radnji koje će vam pročistiti misli i okruženje, te učiniti da spremni dočekate nastupajuće promene

Jesen već kuca na vrata, a promene u prirodi sve su očiglednije – žetva se privodi kraju, skuplja se letina, a polja dobijaju prepoznatljivu zlatnožućkastu boju. Mnoge drevne, ali i savremene paganske kulture – poseban značaj pridaju jesenjoj ravnodnevici, koja ove godine dolazi 22. septembra u 22.02 h, te je obeleževaju kao veliku svetkovinu kojom se proslavlja uspešna žetva i smena godišnjih doba, vreme kad je bog sunca napustio svet i otišao u podzemlje.

Ovi spiritualisti smatraju da je veoma važno biti u saglasju s prirodom i pokazati joj zahvalnost za sve darove, bilo da je reč o rodnoj godini ili o nekom drugom blagoslovu. Kako je jesen asocijacija na izobilje i plodnost, imamo razloga da budemo i zahvalni i velikodušni, te da podelimo sreću s onima kojima je ostala dužna.

U ovom periodu nije zgoreg sagledati i ono što je prošlo, jer iz toga se mogu izvući brojne pouke. Ukoliko nam nešto i nedostaje, sad možemo otkriti kako da dođemo do željenog. Odgovori se nalaze u prirodi, pa ih stoga potražite i uspostavite željeni energetski balans i duhovni mir.

Boravite u prirodi

Iako je hladno i depresivno vreme uglavnom prva asocijacija na jesen, to ne mora biti pravilo. Svako godišnje doba ima svoje čari, a jesen, naročito ona rana, često je toplija i koloritnija od mnogih letnjih dana. Stoga, maksimalno iskoristite prijatna jesenja popodneva – izađite s porodicom ili prijateljima u šetnju, te uživajte u promenama i zvucima prirode.

Ponesite sa sobom vrećicu – i skupljajte lišće, kestenje, semenke… sve što nađete usput. Ponesite to kući, budite kreativni i napravite originalne jesenje dekoracije. Pratite dinamiku dana i noći, uživajte u čarima jeseni i prihvatite sve darove koje vam priroda pruži pre nego što polako utone u zimski san.

Očistite i dekorišite dom

Kako hladnije vreme uzima maha, svi uglavnom provodimo više vremena u kući. Stoga je potrebno detaljno očistiti dom od prljavšine i nepotrebnih stvari, ali i od loše energije. Sve što možete uraditi – uradite sada, kako se ne biste morali time opterećivati tokom zime.

Izbacite sve što ne koristite – odeću, predmete, alate… i oslobodite prostor za nove stvari. Potopite malo žalfije u vodu, te njome poprskajte svaku prostoriju, kako biste očistili dom od loše energije…

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU MAGIČNE ZONI KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. 09 – 9. 10. 2017.