Makaze seku (ne)sreću!

U mnogim narodima postoji jako sujeverje u vezi s ovim magičnim predmetom, jer se veruje da makaze mogu „preseći“ sreću ili bogatstvo

Kako se prema ovom magijskom predmetu u stara vremena ukazivalo veliko poštovanje, nije bio redak slučaj da se makaze drže na zidu otvorene kako bi sprečile veštice da uđu u dom. Posebna svojstva makaze imaju i zbog drevnog verovanja da je gvožđe sveti materijal te da svaki oštar predmet može preseći kako dobro, tako i zlo.

Loše znamenje

Ukoliko makaze slučajno padnu na pod, pre nego što se ponovo uzmu u ruke treba ih prvo nagaziti nogom. Naime, ako se to ne uradi, veruje se da će svi poslovi biti neuspešni. Neki narodi tvrde da makaze koje padnu na pod prvo treba nagaziti nogom, pa ih onda nadneti iznad plamena sveće, jer se veruje da demoni beže od vatre.

S druge strane, smatra se dobrim znakom ako krojaču ili frizeru padnu makaze na pod, jer to znači da će sašiti prelepi odevni predmet odnosno napraviti lepu frizuru.
Za makaze se uglavnom vezuju negativna predskazanja, pa se tako smatra lošim znakom kada se slučajno razdvoje na dva dela dok se drže u ruci.

Ovo nesrećno znamenje naročito pogađa trgovce.
Ukoliko makaze padnu na pod dok su u kući gosti, to je znak da vam ne misle dobro.
Afrički narodi veruju da se tokom svadbene ceremonije makaze ne smeju ostavljati ni sasvim otvorene niti zatvorene, jer to donosi neplodnost…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU MAGIČNE ZONI KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. 08 – 9. 09. 2017.