Vlaška magija: Što med i šljiva spoji ništa ne razdvoji

Po ovom receptu vlaških vračara možete da osvojite svaku osobu

Većina vlaških ljubavnih rituala u naslovu ima „đe dragošće“, što očito govori da je dragost neprikosnovena posledica ovih čini. Nijedan ritual iz ovih oblasti ne smatra se nečastivim i niko od davnina ne zalazi u pobude naručioca.

U selima Timočke Krajine i Homolja još uvek se sve vračare i proročice bave ljubavnom magijom, jer svaka od njih zna veliki broj bajalica koje podstiču zaljubljivanje i trajno vezivanje. Određeni rituali vezani su za med i šljivu, koja se smatra svetim drvetom Vlaha.

Duhovi u krošnji

Važnu ulogu u vlaškoj ljubavnoj magiji imaju voćke, pre svega šljiva, jer se veruje da u njenoj krošnji i stablu prebivaju duhovi. Oni se rado odazivaju onima koji ih pozivaju, a najveće im je zadovoljstvo kada pomažu mladima da izleče ljubavne jade.
Naime, Vlasi brižljivo neguju kult mrtvih. Kada se neko upokoji, običaj je da se na njegovom grobu zasadi šljiva. Duša preminulog, kažu Vlasi, boravi u njoj sve dok mu se nakon jedne ili tri godine ne podigne spomenik.

Ali, ona se čak i tada seljaka između svog kamenog doma i nebeske šljive. Zato u ovom kraju Srbije mnogi momci i devojke koriste šljivu pored groba za bacanje ljubavnih čini, kao što je zapisano u mojoj knjizi „Vlaška magija 2“. Dođu pod drvo sa spremljenom brojanicom, koju su napravili od koštica bresaka, nižući njih 18, od kojih su svaku drugu namenili svom imenu, a one između – imenu voljene osobe.

Potom taj kanap sa nanizanim košticama okače duboko u krošnji i izgovaraju molitvu duhu u stablu šljive, tražeći od njega da pronađe onoga kog žele da opčine i dovede ih njima. Brojanica se skida i nosi kući. Ovaj ritual se ponavlja tri večeri. Treće večeri se ostavi da prenoći u krošnji, a četvrti dan se skida i ukopava pored samog stabla, što dublje do korena. Ovo je najmanje opasan ritual, jer kad osoba koja je bacala ljubavne čini želi da se oslobodi i izađe iz veze, treba samo da iskopa brojanicu u baci je u reku.

Da dragi kraj mene ostari

Šljiva se za potrebe ljubavnih rituala takođe meša sa drugim namirnicama ili biljkama koje sadrže slad, poput šećerne trske, šećerne repe, ječma, šećera. Za zavođenje ili strastven ljubavni odnos šljiva se meša s medom, kao što je zapisano u mojoj knjizi „Mesec i verovanja“. U teglicu se stavi sedam šljiva, koje se preliju sa 100 g meda, pa se tegla ostavi sedam dana da odstoji na suncu kako bi voćke pustile svoju kiselinu u med.

Nakon toga se u narednih sedam dana, po mraku, dok se Mesec puni, pojede po kašičica meda i jedna šljiva, te izgovori bajalica: „Sedam sam dana šljivu sladila da bi mi (ime i prezima voljenog – muškarci stihove prebace u ženski rod) kosu mazio; Sedam sam dana med kiselila da bih njegov ponos zgazila…
Jasna Jojić

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU MAGIČNE ZONI KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. 08 – 9. 09. 2017.