Bršljan spaja bivše ljubavnike

U vlaškoj magiji srcoliki listovi bršljana predstavljaju pravu osnovu za pripremanje ljubavnih čini

Septembarske dane u gradovima i po šumama oslikavaju prekrasni žuti cvetovi bršljana što se penje po zidovima kuća, dvorišnim ogradama i stablima. Za naše pretke i one koji se bave magijom – cvetanje bršljana znači da je stiglo vreme da se ova čudotvorna biljka bere za pripremu melema i raznih vradžbina.

Šamani i vlaške vračare podjednako cene svojstva lista i korena bršljana, kao i njegovih cvetova s pet latica, tučkom i pet prašnika u zelenoj čašici. Pažljivo to biraju, jer hemičari danas tvrde da list i plod bršljana mogu podjednako štetiti i koristiti čoveku.

Sličnu tezu imali su i drevni vračevi. Oni su vekovima tvrdili da se od ove zimzelene puzavice prave najjače magijske relikvije, koje ljudima donose najveću sreću ili neslućenu tragediju. Legenda o bršljanu nastala je još pre 6.000 godina u starom Egiptu. Ova biljka boga Ozirisa simboliše besmrtnost.

Zaštita od tragedija

Još iz tog vremena ostala je navika da se od krutih masnih listova bršljana (isecanjem i lepljenjem) izrađuju razni kolaži koji se koriste u ritualima. Od korena ili debljih grančica klesale su se figure koje su predstavljale čoveka. Nad njima su druidi i magovi vekovima kasnije izvodili rituale za zdravlje ili bolest, bogaćenje ili siromašenje.
Figurice od bršljana davane su i kao amajlija određenim osobama, jer smatralo se da oni koji ih nose imaju Ozarisovu zaštitu i dobijaju vančulne moći. Ali figurica od korena koja se krišom sa zlim mislima unese u neku kuću –donosi strahovite tragedije.
Tako neki tvrde da je život u kući obrasloj bršljanom znak sigurne blagodeti i zaštite od negativnih vibracija, dok drugi, opet, smatraju kako to donosi nesreću, tj. da svake sedme godine u takvim objektima mora umreti jedan ukućanin, kao i da se devojka koja živi u takvoj kući sigurno nikad neće udati.
U prošlim vremenima bršljan je simbolisao plodnost i besmrtnost, jer ostaje zelen cele godine. Nekad su vernici imali običaj da stavljaju svoje mrtve na podlogu od bršljanovog lišća. Slike bršljana mogu se naći u mnogim srednjovekovnim crkvama, a ova biljka i danas se nalazi na mnogim grobovima…

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU MAGIČNE ZONI KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. 09 – 9. 10. 2017.

Jasna Jojić