Zelena deca Vulpita

Dvanaesti vek u Engleskoj ostao je upamćen po čudnovatom događaju: meštani jednog seoceta susreli su se s neobično odevenim dečakom i devojčicom koji su se sporazumevali čudnovatim jezikom, a koža im je bila zelene boje…

Dvanaesti vek u Engleskoj ostao je upamćen po čudnovatom događaju: meštani jednog seoceta susreli su se s neobično odevenim dečakom i devojčicom koji su se sporazumevali čudnovatim jezikom, a koža im je bila zelene boje…

Planeta Zemlja stara je oko 4,6 milijardi godina, i tokom svoje duge istorije doživela je i preživela mnogo toga. Od same misterije svog nastanka, preko izumiranja dinosaurusa, do malo novije istorije, treća planeta Sunčevog sistema i dan-danas čuva brojne tajne.
Uprkos modernim tehnologijama i saznanjima savremenog čoveka, neka istorijska dešavanja ostala su nepoznanica. Jedna od njih, koja je možda i najveća, jeste fenomen zelene dece iz Volpita.

Neobičan prizor u vučjoj jami

Tokom vladavine poslednjeg normanskog kralja Engleske Stivena, tadašnje nepoznato seoce Vulpit u oblasti Sofolk iznenada je postalo centar sveta.
Naime, tokom žetve, radnike u polju prekinuo je glasan dečji plač iz jedne od tzv. vučjih jama koja je iskopana zarad odbrane od tih divljih životinja. Prišavš jami, seljani su ustuknuli pred neobičnim prizorom.

Naime, pred njima su se pojavili zelenoputi dečak i devojčica, obučeni u odeću neobičnih boja, napravljenu od nepoznatog materijala. Kada su im se obratili, deca su pričala čudnovatim jezikom. Meštani su zatim odlučili da ih povedu nazad u selo. Čuvši za ovaj neobičan događaj, u Volpitu se skupilo mnoštvo ljudi, koji su zaintrigirani i radoznali počeli da ispituju dečaka i devojčicu.

Međutim, nisu uspevali da dobiju odgovore ni na jedno pitanje, jer su im deca odgovarala na svom, nepoznatom jeziku. Ne znajući šta da rade, seljani ih odvode lokalnom zemljoposedniku Ričardu de Kalenu, koji ih prihvata i smešta u svoj dom.

Godine su prolazile…

Onda su usledili problemi: deca su danima plakala i iako su bila vidno izgladnela i izmučena, odbijala su svaku vrstu hrane. Jednog dana neko je slučajno pred njih izneo grašak u mahunama i sa stabljikama, a dečak i devojčica su bez oklevanja posegli za njima.

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU MAGIČNE ZONI KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. 06 – 9. 07. 2017.